Borilne veščine so mnogo več kot le šport ali učenje ”pretepanja”. Prisluhnite kako lahko ta veščina pomaga pri vzgoji otrok, sprostitvi stresa in dobite odgovore na najbolj pogosta vprašanja. Ugotovili boste, da niste prestari in, da kondicije ne potrebujete pred pričetkom treninga, ki je lahko tekmovalen in rekreativen.

Z nami je Dragan Zarić, 4.dan, ustanovitelj Tae-kwon-do kluba Orient v Ljubljani in Medvodah. Dragan in Zoran Zarić že več kot 20 let blestita v tem, kar počneta in to lahko potrdim iz prve roke (in nog), saj sem trenirala pri njima.

Trening si lahko ogledate na njihovm Instagramu ali Facebooku:

www.instagram.com/taekwondo_klub_orient

www.facebook.com/TKD.Orient/

Tae-kwon-do klub Orient:
www.taekwondo.si

070 819 159 Dragan Zarić

Taekwon-do je borilna veščina, ki je bila ustanovljena leta 1955 v Južni Koreji. Šport se je takrat imenoval Tae Soo Do, kasneje so ga preimenovali v Taekwondo.

Na ozemlju današnje Koreje so že pred 2000 leti trenirali borilno veščino, podobno Taekwondo-ju, imenovano Soo Doo. V začetku 20. stoletja so Japonci začeli zatirati vse elemente korejske kulture, vendar so mojstri gojili taekwon-do skrivaj.

Taekwondo je ustanovil general Choi Hong Hi mojster deseti dan (1918-2002). Deli se na dve različici, ITF in WTF. Oblika ITF (International Taekwon-do Federation) je bila ustanovljena leta 1966, oblika WTF (World Taekwondo Federation) pa leta 1973 in je danes olimpijski šport.

WTF oblika taekwondo-ja se od ITF oblike razlikuje predvsem v tem, da je WTF veliko bolj usmerjen na delo nog, kar je pripeljalo do razvoja zelo atraktivnih in močnih nožnih udarcev. Udarci v WTF taekwondoju so, kot sem že omenil tudi silovitejši, zaradi česar se je uvedla obvezna uporaba ščitnikov. V borbi se uporabljajo ščitniki za podlahti, ščitniki za goleni, ščitnik za telo, ščitnik za zobe, ščitnik za genitalije, zaščitni copati za zaščito narta, rokavice, čelada.

Taekwondo je v osnovnem pomenu samoobrambi namenjen neoborožen boj. Taekwondo v dobesednem prevodu pomeni: Tae – nožna tehnika, Kwon – ročna tehnika in do – umetnost ali način življenja. Sama borilna veščina je sestavljena iz tako imenovanega sparinga ali borb, form ali tehnike, samoobrambe in testa moči. Taekwondo pozna naslednje barve pasov: beli (označuje nosilčevo nedolžnost, saj začetnik nima predhodnega znanja Taekwondoja), rumeni (ponazarja zemljo iz katere rastejo korenine, tako začne tudi Taekwondo), zeleni (ponazarja rast rastlin, Taekwondo napreduje), modri ponazarja nebo proti kateremu rastejo rastline), rdeči (pomeni nevarnost, učence opozarja na trening z nadzorom) in črni (nasprotje belega, oznanja nosilčevo temačnost in strah). Obstajajo pa tudi dijaške stopnje in sicer višji beli, višji rumeni, višji zeleni, višji modri in višji rdeči pas. Form je 24 v ITF (vsaka forma predstavlja svojo uro dneva), 17 v WTF. Imena pa so dobile po pomembnih dogodkih in osebnostih iz Korejske zgodovine.

Vir: Wikipedia

Sorodne Objave

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja